L’Associació inicia contactes amb el Parc natural i el Club Nàutic

Els Griells és una zona on diferents agents hi tenen competències, alguns sobre la platja i altres sobre la urbanització. Per tant, des de l’Associació considerem que és important establir contactes amb tots aquests interlocutors. Ja us vam informar en el seu moment que la presidència col·legiada de l’Associació s’havia reunit amb l’EMD. Ara us presentem el resum dels continguts tractats en les reunions mantingudes amb el Parc Natural i amb el Club Nàutic.

REUNIÓ AMB EL SR. MARC MARÍ, DIRECTOR DEL PARC NATURAL.

Competències sobre la zona

El parc natural envolta totalment les 2 illes d’edificacions dels Griells i de la Pletera, per tant, la platja dels Griells depèn de Costes de la Generalitat, de Costes del govern central, del parc i de l’Ajuntament de Torroella, aquest per a la neteja (que convindria evitar fer-la amb mitjans mecànics), i per presentar propostes de concessions. L’EMD no hi té unes competències específiques.

Restauració de la sorra a la platja

El director creu que no hi ha una solució definitiva per a la sorra de la platja dels Griells. L’augment del nivell del mar, el dominant corrent marí de nord a sud i la poca aportació de sediments del riu Ter fan que no es recuperi la platja.

Està en contra de la construcció d’espigons superficials: cada espigó construït bligaria a posar-ne un altre per recuperar la sorra de la platja posterior a l’espigó, i així fins a Pals. Ha matisat però, que s’hauria d’estudiar l’impacte ambiental d’uns de submergits segons una proposta concreta. Separa el que és platja del que és seguretat. Considera una possibilitat real que front als Griells no hi hagi platja en un futur. Altra cosa és la seguretat dels béns, que sí que comparteix.

Hi ha una part de platja que és reserva natural parcial (més protecció) i altra part que és només parc natural.

Reserva natural parcial:

 • Platja del Ter Vell , des del Voramar fins a la Pineda.
 • Des del final del càmping El Molino (passarel·la de fusta que va a les cases de la Pletera) fins més enllà de la gola del Ter.

Només parc natural:

 • La platja front dels Griells fins al final del càmping El Molino.

Platja autoritzada per a gossos

El parc natural prohibeix que estigui a la reserva natural parcial però ho permet en els altres llocs del parc. S’està buscant una solució. Per això, hem presentat una instància a l’EMD perquè tinguin en consideració que davant els Griells i davant El Molino, durant l’estiu, es necessitaran tots aquests espais per als banyistes: més de 5.000 persones per a una platja reduïda!

Aflorament de matèria negra a la sorra aportada a la platja dels Griells/Pletera

Van haver-hi dos avisos: Inspector de Costes de la Generalitat, que vigila constantment tot el procés de l’obra, i un avís dels veïns. Van anar-hi agents rurals, del Seprona (guàrdia civil), 112. Es van prendre mostres i s’està a l’espera dels resultats (dimarts dia 31).

Sembla ser fang i que no es tracta de res relacionat amb hidrocarburs. De totes maneres, es van encendre totes les alarmes. El responsable del trasllat de la sorra és el promotor, el Club Nàutic de l’Estartit, que executa totes aquestes obres amb finançament privat. Ens comenta que inicialment estava previst abocar la sorra mar endins.

REUNIÓ AMB EUGENI FIGA, DIRECTOR DEL CLUB NÀUTIC

Reposició de sorra a la platja dels Griells

El Club Nàutic és el promotor de l’obra i per tant el responsable del trasllat de la sorra.

Hi ha dos tipus de dragats:

 1. Treure sorra per augmentar el calat.
 2. Dragats d’estructura.

El dragat depèn de Ports de la Generalitat. El projecte del trasllat de la sorra depèn de Costes de la Generalitat i de Costes de l’Estat.

Inicialment en el projecte estava previst que la sorra anés al mar, sense preveure utilitzar-la per a la regeneració de la platja dels Griells. Costes de l’ Estat, amb el suport de l ‘Ajuntament i l’EMD, va fer canviar el criteri i aleshores la sorra havia d’anar tota apilonada a la zona de la platja del Ter Vell. Finalment es va abocar a La Pletera i a la platja dels Griells.

Ens explica que l’EMD – des del primer moment -, va actuar perquè l’Ajuntament pressionés a Costes de la Generalitat per tal que la sorra anés als Griells.

El port vol aconseguir un protocol administratiu per regenerar periòdicament la platja dels Griells. Així, cada vegada que draguessin la bocana del port, portarien la sorra preferentment als Griells, prèvia anàlisi dels materials.

Aflorament de matèria negra a la sorra aportada a la platja dels Griells/Pletera

Dimarts 31 tindran el resultat de les anàlisis i les faran públiques, siguin quins siguin els resultats. Mentrestant, tot el material retirat està immobilitzat pel Seprona en un lloc acotat. Segueixen buscant si queda presència de la referida matèria negra. Segons els resultats de les analítiques se’n derivaran les actuacions posteriors.

Paral·lelament, ha obert una investigació, donat que es fa un seguiment molt rigorós de tot el procés. Encara no saben exactament el que va passar, però tot apunta a una cadena d’errades per part de l’execució física de la feina. Han hagut de retirar 30 camions de sorra aportada a la platja i assumir-ne el cost.

Està convençut que són argiles no contaminades, però que per tenir-ne total seguretat s’ha d’esperar el resultat de les anàlisis de les mostres. Estan molt molestos amb tot el soroll mediàtic. Han traslladat entre 80 i 90.000 t de sorra i ha sorgit el problema en les últimes 80 t en el darrer dia del trasllat. Realment estan consternats per aquest problema. Ens ha explicat que el port és un bon exemple de les polítiques mediambientals com així ho demostren els reconeixaments i certificats ISO que té.

L’any vinent s’executarà la segona fase d’obres del port. S’extraurà sorra, però molta menys. No està clar que vagi als Griells.

Aflorament de pedres

Segons ens comenta, tant les que ja hi havia procedents de les reparacions de l’escullera com les que van aportar estan posades arran d’escullera per protegir-la i per aguantar el talús.

Supervisió de les obres

Saben que estan molt vigilats per l’Inspector de Costes i pel Servei de vigilància del Parc Natural.

Previsió futura de sorra als Griells.

El Riu Ter porta pocs sediments. Neteja mecànica …

Li hem comentat que el factor més importants en la regressió de la platja dels Griells és el port i que ja a l’any 77 es va publicar un article avisant del què passaria amb la seva construcció.

La badia perd cada any un gran volum de sorra per el cap de Begur i no es restitueix. Això explica la situació d’excés de sorra a Sa Riera.

El port ha aixecat 30 cm els molls en previsió dels efectes del canvi climàtic. Hi ha 10 cm d’augment del nivell del mar des de que hi ha medicions (en molts anys). Per cada cm d’augment del nivell del mar es perden uns metres de platja.

Espigons: Perpendiculars no són la solució. Se n’haurien d’anar fent fins a Pals. Amb un cost enorme.

Competències de les diferents administracions: (contrastades amb les 2 entrevistes)

 1. EMD: No te unes competències específiques en platges
 2. Ajuntament: Neteja de la platja
 3. Servei de Costes de la Generalitat: És l’administració substantiva, és l’òrgan competent en la gestió del litoral català. Depèn del departament de Territori i Sostenibilitat. Otorga las concessions proposades pels ajuntaments. Realitza proposta i cobrament de les concessions.
 4. Parc Natural. La seva finalitat és la protecció i conservació del medi natural. Hi ha diferents graus de protecció. A l’igual que el Servei de Costes depèn del departament de Territori i Sostenibilitat.
 5. Ports de la Generalitat: Empresa pública que depèn del Servei de Costes de la Generalitat. La seva àrea d’influència és l’interior del port i 25 m per fora. Controla tots els ports que siguin esportius, comercials i pesquers, excepte els de Barcelona i Tarragona que tenen una administració pròpia.
 6. Direcció General de Ports: controla els ports que només són esportius.
 7. Costes de l’Estat: Depèn del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. És l’ organisme estatal competent en matèria de costes.

Seguidament s’aporta informació complementària per aclarir quines són les competències delegades a Costes de la Generalitat i quines es mantenen competència del Estat.

Servei de Costes de la Generalitat: Té les competències referides a la gestió del litoral català tal com es detalla en aquest enllaç

Costes de l’Estat: té, entre d’altres, la competència en la protecció i les obres al litoral:

Tendrán la calificación de obras de interés general y serán competencia de la Administración del Estado:

a) Las que se consideren necesarias para la protección, defensa, conservación y uso del dominio público marítimo-terrestre, cualquiera que sea la naturaleza de los bienes que lo integren.

b) Las de creación, regeneración y recuperación de playas.

c) Las de acceso público al mar no previstos en el planeamiento urbanístico.

d) Las emplazadas en el mar y aguas interiores, sin perjuicio de las competencias de las Comunidades Autónomas.

e) Las de iluminación de costas y señales marítimas.

 

2 thoughts on “L’Associació inicia contactes amb el Parc natural i el Club Nàutic

 1. Mariano ha dit:

  ¡ Ui…! que malament hu veig. Que el Sr. Marc Marí ja vagi dien que ens conciencen de que en el futur NO tindrem sorra a la platge, i que no ni han solucions……..¡ No ens podem conformar !

  1. avelsgriells ha dit:

   Senyor Mariano, el convidem a aportar la seva opinió el dia de l’Assemblea general, on els socis i sòcies establiran les prioritats de treball de l’Associació. Salutacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s